نشان تجارت - احتمالاً اصطلاح کبد چرب را زیاد شنیدهاید. کبد چرب یکی از بیماریهای شایع جامعه ایران بهحساب میرود. در واقع این بیماری، شایعترین علت بالا رفتن آنزیمهای کبدی است که البته علت آن هنوز نامشخص است.
یکی از عوامل مؤثر بر این بیماری، پرخوری و چاقی است بهخصوص در کسانی که چاقی شکمی دارند و اندازه کمربند شکمیشان بیشتر از حد طبیعی است.
نتایج مطالعات نشان میدهد این افراد بیشتر از کسانی که یک قواره چاق هستند درخطر کبد چرب قرار دارند. از دیگر عوامل مؤثر بر ایجاد این بیماری میتوان به بیماریهای متابولیک ازجمله افزایش چربی خون، فشارخون و دیابت اشاره کرد.
باید بدانید یکی از راههای تشخیص کبد چرب انجام سونوگرافی است. با این حال گاهی اوقات ممکن است بیمار کبد چرب داشته، اما جواب سونوگرافیاش طبیعی باشد.
در واقع در ۲۰ تا ۳۰ درصد از موارد کبد چرب، در سونوگرافی طبیعی دیده میشود بنابراین برای اطمینان از وجود بیماری باید آنزیمهای کبدی را اندازه گرفت.
از لحاظ درمانی نیز هنوز داروی خاصی برای اصلاح کبد چرب معرفی نشده است.
انجام ورزش برنامهریزیشده
کاهش وزن
کاهش مصرف چربیهای حیوانی، کره، زرده تخممرغ، مواد قندی، شکر، شربت، شیرینی
اما بسیاری از اوقات، بیماران این موضوع را جدی نمیگیرند و فکر میکنند فقط با مصرف دارو خوب میشوند. درواقع بدن افراد مبتلا به کبد چرب نسبت به انسولین مقاومت پیدا میکند. البته برای از میان بردن این مقاومت میتوان از داروهایی مثل متفورمین، پیوگلیتازون و ویتامین E استفاده کرد.
امروزه اثبات شده یکی از مهمترین مشکلات، خوردن شام است. هر چه زمان خوردن هم دیر باشد افزایش چربی در بدن بیشتر خواهد بود.
از آنجا که دورهمیهای خانوادگی و دوستانه معمولاً شبها صورت میگیرد، به همین خاطر بروز کبد چرب یا تشدید آن دو چندان میشود؛ در حالی که مزیت این تعطیلات برای افراد مبتلا به کبد چرب، داشتن فرصت خوب ورزش کردن است که نباید از آن غافل شوند. البته فقط به پیادهروی بسنده نکنید و تا جایی که میتوانید تحرک داشته باشید.
در ایام تعطیلات برای پذیرایی از مهمانان نباید شیرینی خامهای تهیه کنید. همچنین در مهمانیها زیاد چای ننوشید، چون مصرف زیاد چای به دلیل این که اگزالات دارد، میتواند سنگ کلیه ایجاد کند و به ازای هر دید و بازدید مصرف یک فنجان چای موجب بروز مشکلات ناشی از اگزالات زیاد خواهد شد.
در این میان مصرف یک فنجان قهوه در طول روز توصیه میشود؛ چون خود قهوه میتواند جلوی سنگ کیسه صفرا را بگیرد و اثر خوبی هم روی کبد دارد و در پیشگیری از سیروز کبدی هم مؤثر است.
بنابراین پیشنهاد ما به بیماران کبدی مصرف روزانه یک فنجان قهوه ترجیحاً بدون شکر یا لااقل بسیار کم شیرین است.